onsdag 6. januar 2010

Har du "kasta" ut Jula no?

Det er visst 13 dag Jul i dag og då skal det vere på tide å rydde vekk Jula.

Trettende dag jul (Hellige tre kongers dag)
Den 6. januar er det trettende dag jul. Dagen skal minne om mennene fra Østerland som kom til Betlehem. I Bibelen kalles de kun for de "vise".

Gamle juledag
Mange steder ble dagen kalt Gamle juledag og ble feiret som den virkelige juledagen. Man spiste julemat og hadde trearmede lysestaker på bordet (helligtrekongers lys). Man drakk også en skål for et godt år. På kvelden måtte folk holde seg i hus - da begynte nemlig Åsgårsreia sitt tilbaketog. Det man drømte denne natten ville skje i virkeligheten.

Trettendedagen var også en viktig merkedag for været. Dersom det var fint og klart vær på trettendedagen ga det et godt og grøderikt år sa man. Været denne dagen ville vare i 13 dager. Nå begynte også den kaldeste delen av vinteren.

Dagen ble også av noen kalt Avfaredag. Det var fordi juleturingen nå var over og alle gjester skulle reise hjem. Noen brukte også tyvendejuledag til reisedag.

Primstavens tegn for denne dagen er en klokke, tre kors, tre kroner eller tre menn.

fakta henta her

Kanskje du syns det er så kjekt med Jul at du ventar litt til?

Då har du ein annan tradisjon å "skulde" på ;-)

20 dag Jul:

Tjuende dag jul var jula over. Denne dagen ble også kalt St.Knut, og folk sa at "tjuende dag knut jager jula ut". Mange steder ble det vanlig å markere dette ved at de jaget ut jula med sopelimer.
Over hele landet holdt de tjuendedagen for å være "gamle nyårsdag". Dette kom av at trettendedagen ble regnet som gamle juledag.
Tjuendedagen skulle jula ringes ut og julølet drikkes opp.
"Snør det tjuendedagen, vil det bli 20 snørier før sommerdagen 14.april, ble det sagt i Romsdal.

fakta henta her

Og for den som er ekstra glad i Jul finst det enno ein tradisjon å skulde på.

Kyndelsmess Knut.

Kyndelsmess
Kyndelsmess er 2. Februar. Det var en sterk dag i folketrua. "Kyndelsmisse - Naar Solen skinner klar den dag, falder der mere sne end tilforn", står det i
"Nordske Calendarium" fra 1724. I den katolske tida var det prosesjon med brennanes vokslys den dagen. Man kunne vente seg hardt ver omkring kyndelsmess. Godver og mildver påkyndelsmess var et dårlig merke. Et nordnorsk ord om dagen er: "Di bekkan som går på kyndelsmess, di står ved korsmess" (3. mai). Nordpå heitte det enkelte plassa: "Som veret e kyndelsmessdagen, slik blir det i 7 veke". I låven skulle ikkje meir enn halvparten av foret være brukt, og uti skogen snudde bjørnen seg i hiet den dagen og sov videre.
Enkelte regna kyndelsmess som siste juldagen - og no var det han
"kyndelsmess-Knut som jaga jula ut". Og i Trondenes sa de:
Jula vara heilt te kyndelsmess.
Sia e det vinter og vår
i kver manns gård.

Fakta Henta her7 kommentarer:

 1. :) sidan junior har astma, og han virka tett etter at jultreet kom inn, var det greit å ta ut juletreet på laurdag. Samla saman julekrybba på rommet til veslemor før i dag, ho synes det er så trist når alt forsvinn på ein gong. Det huskar eg også frå eg var lita, kor dystert det var når jul og nyttår var over... Men med dei strålande dagane vi har no, kan ein ikkje kjenne seg tung til sinns! Kaldt, ja, men vakkert! Prøver å vise det på innlegga mine. Årstida er også kva du gjer henne til sjølv!

  Ha ein fin kveld Sigrid!
  Klem frå Elin :)

  SvarSlett
 2. :) takk, eg trur eg held på til tjuande dagen eg....eg tenkte da va den trettande i dag...men hadde ikkje hjarte til å sei det var slutt :)

  Klem!

  SvarSlett
 3. Eg har rydda vekk jula for denne gang. Syns det var godt å få litt vårlegare fargar i hus.
  På Island feira vi denne dagen alså 13 dag jul med å brenne bål slik som på jonsok. Og barna kler seg gjerne ut. Vi skyter opp raketter og lager liten fest. Koselig skikk syns eg.
  Håpa du holder vamren i denne kulda og får en koselig torsdag.
  Klem

  SvarSlett
 4. Eg pakka vekk jula i går! Det vart tomt og rart i stova:) Men det skal vere forskjell på kvardag og jul!:) Så 13 dag jul påassar for meg! Men då eg var lita hadde vi jula oppe heilt til over den 18.... for då har denne tutta burdag og eg ville huset skulle vere julepynta når eg hadde selskap..:)

  Ha en fin dag, Sigrid!

  God klem

  SvarSlett
 5. Så morsom lesing!
  Dette var gøy å vite, jeg tror jeg skal gjøre noe ut av dette ❥
  Legge til noen januartradisjoner -
  så blir det like storveis å pakke ned julen,
  akkurat som det er å pakke den opp.
  Varme klemmer til deg Sigrid,
  med ønsker om noen vakre januardager

  SvarSlett
 6. Det er kjekt å lesa at dei gamle tradisjonane er i "live" ennå. Her går juletreet ut nyttårskveld eller dag. Då har eg fått nok. I år var det verre enn før, så neste år vert det plast.
  Ha ein fin vinterdag.

  SvarSlett
 7. Hei! Her i huset er ikke jula pakket bort, nei. Her er det tradisjon å ha den til over 20. dagen. Liker det, jeg! Treet står så fint., drysser nesten ingenting. Artig å lese det du skriver her. Takk for hyggelig hilsen!
  Fra Margit.

  SvarSlett

Koseleg med ein kommentar ;-)
(måtte diverre stenge for anonyme då det kom så masse spam)