torsdag 21. januar 2010

Murar oss i mellom?

Har du tenkt over det slitet forfedrane våre hadde?
I dag ordnar ei gravemaskin det meste,
men før........
Fyrst så bora dei for hand og så sprengte dei steinen. Så brukte dei ein steinbokk til å flytte på steinen. Hest og kjerre måtte til for å frakte den på plass.
Og ved hjelp av handemakt og steinbokk fekk dei lage muren til låvebrua.

Ein mur kan vere nyttig den, her for å lage ei låvebru.
Murar til hus og andre bygningar på garden var viktige for å lyfte sjølve huset vekk frå bakken. Andre gongar laga dei murar på grensa mellom naboar.

--------------------------------------------------

Murar er ikkje alltid positive, den er ei grense som det kan straffe seg å gå over.
Berlinmuren er eit døme på det.

Men ein usynleg mur lagar ofte like store problem som ein synleg kan gjere.

Kvifor veks murane mellom oss så raskt?
Kvifor let vi att hjartet for kvarandre
– endå vi lengtar inderleg etter meir kontakt?

Guds Kjærleik er
1.Guds kjærleik er som stranda og som graset, som vind og vidd og jord og allheims rom. Vi fridom fekk å bu der, gå og koma, å seia ja til Gud og seia nei. Guds kjærleik er….

2. Vi vil ein fridom der vi er oss sjølve, ein fridom vi kan gjera noko av, der ingen tomleik finnst, men rom for draumar, ein jord der tre og blomar kan slå rot. Guds…

3.
Og endå er det murar oss i mellom, og gjennom sprinkelverk vi tøyer hand. Vårt fangerom er murt av redsle-steiner, og fangeklede er vårt stengde eg. Guds kjærleik…

4. Å døm oss, Herre, frikjenn oss i domen! I di forlating fridom finst og von. Den rekk så vide som din kjærleik vandrar, til folk av kvar ein rase og nasjon. Guds kjærleik…

Teksta til sangen Guds kjærleik fann eg her.

10 kommentarer:

 1. Av og til når jeg er i en kirke, en stor bygning, ser ei gammel bru, eller sitter på et stein-gjerde, så kan jeg bli helt tullerusk av å sitte og tenke på de som bygde akkurat dette. Alle hendene, alle de slitne mennene (for det var vel heller tvilsomt at kvinnene var ute og bygget)Man kan sitte og fantaserer og spinne på hvordan de menneskene hadde det, hvordan livene deres var. Av og til så lurer jeg på om det bare er jeg som sitter sånn og filosoferer der jeg sitter på stein-gjerdet, eller beundrer broen?

  SvarSlett
 2. Satt med denne sangen i tankene hele tiden mens jeg leste ditt gode innlegg! Det er så lett å bygge usynlige murer, verre er det å få dem bort... Man det med de flotte byggverk, som ble utført med mye slit, har jeg mange ganger beundret.
  Takk for din hyggelige kommentar! Jenta på bildet er min kusine, hun er nå 53 år.
  - Hilsen Margit-

  SvarSlett
 3. Kjære Sigrid;)
  Koseleg at du har "sakna meg":)Og veldig kjekt med koseleg kommentar! Og GRATULERER med borna... Ein stor dag med to jubilantar i hus!!:)Slett ikkje verst å treffe på same dag;)
  Murar ja... er det ikkje fasinerande med gammalt håndtverk? Det er myyyyykje finare det dei laga tidlegare med handemakt, enn det dei lagar med maskiner.
  Men dei murane som stengjer mellom oss kan vi berre rive ned!!:) Dei er verken fine eller fasinerande!:)

  Ha ei fin helg , kjære du! Og slit deg ikkje ut på bursdagsffeiring;)

  Gode klem

  SvarSlett
 4. Så sant, så sant Sigrid!
  Men bare ved at du påpeker det, så blir vi litt mer bevisste på og ikke sette opp den muren ❥
  Nydelig innlegg og vakkert historisk sus over det hele.
  Ønsker deg en nydelig helg, kjære venn!
  Klem Lokki

  SvarSlett
 5. Tenker ofte over arbeidet bak når ejg ser store byggverk laga i forrige århundrer. tenker på hvor arbeidssomme de må ha vært, og sterke.

  Ha en flott helg Sigrid og takk for refleksjonene.

  SvarSlett
 6. Hei Sigrid! Gratulerer med borna! Har du klart to på same dato! Det var godt gjort! :) Ord til ettertanke over her. Det er så fort gjort at murar veks opp mellom menneske. Nesten utan at ein merkar det. Slikt som ein bør tenkje etter. For plutseleg er murane for store til å klatre over...
  Håper du får rydda og vaska, og kjøpt tulipanar :) Mine er frå coop, medlemstilbod!

  God helg til deg og dine!
  Klem frå Elin :)

  SvarSlett
 7. Eg var barn på 60-talet og gjekk stort sett med handa mi i far sin grove og ru arbeidsneve til og frå ulike gjeremål på garden. Så eg veit litt om arbeid med handemakt...

  Så er det som du seier viktig å rive dei murar som hindrar oss både i utsyn og vennskap.

  God helg :)

  SvarSlett
 8. Heisann kjære venn !1
  Du skriver veldig reflekter og jeg likte det til du kom til han...
  Håper han tar vare på deg. Du er ett NYDERLIG menneske. Kjenner deg ikke , men jeg kan føle din gode nærvær..her på din blogg og når du var min snille anonym.

  Har ikke pc...så i disse sene nattetimer sitter jeg å prøver å takke dere som er der for meg.
  Tusen takk !!

  Klem

  SvarSlett
 9. Synes gamle murer er så vakre og ja, jeg har mange ganger tenkt på hvordan de er laget:o) De bringer tilbake den nostalgien jeg er så glad i, selv om jeg vet det er mye jobb som ligger bak.
  Murer kan være hinder, men også et byggeprosjekt som får mennesker til å dra sammen - til å verne om og bygge et land - sammen:o)))
  Ha en nydelig søndagskveld, min venn!
  Klem fra Solveig

  SvarSlett
 10. Det er rart å tenke på alt slitet de hadde før. I dag er vi bortskjemte mennsker som bare sitter å trykker på knapper, og så skjer det noe. Nei, vi har det alt for lett, vi vet ikke hvilken verden de hadde da alt måtte gjøres med handmakt.

  Jeg er dypt fascinert over byggverk som kirker, spesielt de som er laget i stein. Har lest mange romaner som beskriver dette, feks Ken Follett med Stormens Tid og I all evighet, samt Havets Katedral av Ildefonzo Falcones. Fantastiske romaner.

  Ha en flott uke, sigrid. Jeg deler ikke ditt kristne syn, men jeg elsker å komme inn her og lese visdommen og tankene dine. Og sitatene er gode, bibelen sier mye klokt.

  Godklem fra Marit

  SvarSlett

Koseleg med ein kommentar ;-)
(måtte diverre stenge for anonyme då det kom så masse spam)