tirsdag 15. mars 2011

Rydde tid!?

Denne inspierande artikkelen fann eg på vi.villa.no
Med et stort hus er det lett å spare på mye. Når rotet føles som en byrde er det på tide å sette seg ned og planlegge en større ryddesjau. Slik blir du kvitt rotet.Våren er en perfekt tid for å organisere livet litt. Loft og kjeller er ikke lenger så kalde, og verandaen kan igjen brukes til litt midlertidig oppbevaring mens man rydder og sorterer. Noe av jobben kan til og med tas med ut i vårsola. Etterpå blir det dobbelt så morsomt å ta vårrengjøringen!

Bloggeren bak Simple.Organized.Life har samlet ti av sine beste tips for å redusere rotet og bli mer organisert i heimen.

Ha en plass til alt 

Med det menes nøkler, lommebok, binderser, fargestifter, fjernkontroller, regninger og så videre. Hvis alt har sin plass, er det ganske vanskelig å miste noe - såfremt du har lært deg og de andre i husholdningen hvor den plassen er.

Kvitt deg med noe når du tar med deg noe hjem
Har du kjøpt en ny genser? Prøv å kvitte deg med en gammel genser når du legger den nye inn i skapet. Du blir ikke kvitt rotet hvis du bare lesser på med nytt oppå det gamle.

Bokser, bokser, bokser! 
Oppbevaring er nøkkelen til lykke. Selv om du har tonnevis med skrot, vil esker, bokser og kasser gjøre det mer håndterlig. Noen bruker penger på kurver og plastkasser, andre nøyer seg med skoesker og pappesker. Det velger du selv. 
Sjekk forøvrig alle de flotte bidragene Norske Interiørblogger fikk på sin oppbevaringstips-utfordring.

Finn.no er din venn 
Selg det du ikke trenger. Bøker, CDer, DVDer, klær, møbler. Hvis du har noe du vil kvitte deg med er det alltids noen som er villige til å betale for det.

Kasterunde to ganger årlig 
Gjør det til en vane, at to ganger i året så bruker du en dag eller to på å gjøre ingenting annet enn å rydde opp i rotet ditt. Kast, kast, kast.
Legg ting på lagring 
Juletrepynten skal ligge i skjul i elleve måneder etter julen, det er ingen grunn til at den esken skal stå i skapet på soverommet hvis du ikke har plass til det. Legg det på loftet med en gang. Legg minner og ting du ikke skal ta frem så ofte innerst på loftet.

Begynn i det små 
Blir du litt overmannet av tanken på alle greiene i huset ditt? Begynn med 10 minutter kast&rydd hver dag. Velg en haug, ett skap, en skuff om gangen. Plutselig har du ryddet et helt rom.

Kast aviser og magasiner etterhvert 
Kataloger kan du kaste, skal du bestille noe finner du det uansett på nett. Magasiner du plutselig skulle lest igjen får du tak i på biblioteket.

Kjøp multifunksjonelle maskiner 

En kaffemaskin som både kverner, trakter og steamer. En fjernkontroll for alle funksjoner på TV og stereoanlegg. En blender som også fungerer som food processor. Hvis du kjøper kjøkkenmaskiner og andre ting som har multifunksjon, sparer du plass!

Lag lister 
Ha med deg en listebok overalt, der du skribler ned ideer, to-do-lister og huskelister. Hvis du skriver ned det du tenker på, vil du mer sannsynlig følge det opp. Skriv opp at du skal på Fretex med en pose klær, på gjenbruksstasjonen med de gamle møblene, en liste over hva du vil ha gjort i huset på tirsdag og så videre. Lister er en gave til den som sliter med rot!

Vil du bli ryddig - med hjelp fra nettet?
Unclutterer har også gode tips. Hos bloggerne Anettes husFru Fly og hos journalistensSystemblogglaget finner du også triks til organisering av familie og hjem.
Sjekk også 43Folders og les om listemakere hos BBC.

19 kommentarer:

 1. Jeg er godt i gang med dette, og det er bare så deilig med alt man blir kvitt, spesielt det man får solgt da selvsagt :D Finn & Epla er tipp topp! *♥*

  SvarSlett
 2. :) Kom arbeidslyst til meg, så skal du motstand finne (Solan, Flåklypa?) Huskar ikkje heilt kven som sa det :) Men ingen tvil om at ein blir i godt humør av å få orden i sysakene!

  Klem!
  E

  SvarSlett
 3. Eg er sjølv midt idette - dvs tidelg i stadiet. Bur i eit lite hus, utan skap, og samlar på alt til alle mine prosejkt. No vert eg snart tullerusk av alt styr :-)Alltid godt å lese bloggen din Sigrid

  klem

  SvarSlett
 4. Eg tykkjer eg rydder til alle tider, men likevel har ting lett for å hopa seg opp. Det siste eg fann var meir restegarn djupt nede/innerst i eit lagringsskap - garn frå før "maskinvaskbar" si tid... så no ryddar eg i steg to - strikker sitjeunderlag, steg tre er toving :-)
  Ha ein fin dag.

  SvarSlett
 5. Eg flytta sist sommar - og du verden kor mykje eg vart kvitt. No er det om å gjere å huske på at eg ikkje treng kjøpe nytt.
  Det er igrunnen forferdeleg at vi lever i eit samfunn der det at vi har altfor mykje er eit problem - der det vert laga underhaldningsprogram på TV om å få rydda bort rotet til folk....
  Eg prøvar og prøvar på å fokusere på andre verdiar i livet enn ting - klarar det ikkje alltid - men takk for at eg klarar det meir enn før:-))

  Ha ein ryddig dag der ute og klem
  jannetove

  SvarSlett
 6. Dette sparket bak, trengte jeg! :-)

  Ha en fin dag videre.
  Klem Jenny

  SvarSlett
 7. Tuuusen takk, denne listen var akkurat det jeg trengte nå!!!

  Nyt en flott dag videre!

  Klem fra Hildegunn

  SvarSlett
 8. Trur eg skal leggja dette innlegget på minnet, for eg er for tida inne i ryddemodus; må rydde plass til min kjære som flytter inn til meg i somar ;)

  SvarSlett
 9. Her var det mye bra å hente! Tenker på den ryddingen hver dag, men har ikke fått start enda!
  -Margit-

  SvarSlett
 10. Vi ble flinke til å kaste da vi flyttet inn i nytt hus :) Det er frigrørende å ikke ha for mange ting rundt seg. Klesskapet mitt er nokså lite, og da er det naturlig å rydde når noe nytt blir innkjøpt - noe man heller ikke trenger å gjøre så ofte ;)

  Ha en fin dag! Klem

  SvarSlett
 11. Dette så jeg selv, men orket ikke å lese alt:O)
  Når man har bodd 30 år i samme hus, hoper det seg opp litt....
  Skal skjerpe meg, tida for rydding nå:O)
  Klem fra meg;)

  SvarSlett
 12. Takk for mange gode tips.
  Har ryddet litt, men skulle ha satt igang en skikkelig storrydding, foreløpig har det bare blitt med tanken.
  Ha en fortsatt fin uke.
  Klem fra Mio

  SvarSlett
 13. Tid for rydding nå ja,både inne og ute!Borettslaget setter ut containere om et par uker,skal bli deilig å få kvitta seg med mye rask!

  SvarSlett
 14. tenk om nokon ville komme og rydde for meg :)
  Klem!

  SvarSlett
 15. Tak for artiklen. Jo mindre jo bedre!!!! Med årene finder man ud af at udnødvendige ting og rod tapper en for energi!!! Ha en dejlig dag♥

  SvarSlett
 16. så sant så sant og du så deilig det er når en har kvitta seg emd et lass eller to du...

  takk for koselige kommentarer inne hos meg i det siste Sigrid ;)

  SvarSlett
 17. Loftet står helt klart på organiseringslista!!! Skal kjøpe meg sånne vakuumposer til oppbevaring av vinterklær og ekstradyner, avlagte barneklær og andre tekstiler jeg vil beholde. Helt genialt, tar MYE mindre plass, og fordi det er vakuumpakket, vil ikke fukt og lukt ødelegge det! Må bare få GJORT det... så fort det blir varmt nok :)
  Takk for kjempegode tips!
  Klem
  Lise

  SvarSlett
 18. Hei!
  Koselig at du vil være med på Give away hos meg!
  Lykke til!

  Klem fra Lenemora

  SvarSlett

Koseleg med ein kommentar ;-)
(måtte diverre stenge for anonyme då det kom så masse spam)