torsdag 11. mars 2010

Å leve

Dette er ei historie eg fekk tilsendt på mail. Den fortel oss at vi kan bestemme litt over  korleis vi skal ha det i livet. Det er viktig å tenkje over korleis vi taklar dei tinga vi møter. Eg seier IKKJE att det er enkelt, men vi må prøve. 

Ha ein vakker dag i ditt liv!


Thomas er den typen du elsker å hate. Han er alltid i godt humør og har alltid noe positivt å si. Når noen spurte ham hvordan han hadde det, svarte han: 'Hvis jeg hadde det bedre ville jeg vært tvillinger'.
Han er en naturlig inspirator. Hvis en av de ansatte hadde en dårlig dag, var Thomas der og fortalte den ansatte hvordan man kunne se det positive i situasjonen.
Jeg ble nysgjerrig av å se dette, så en dag gikk jeg bort til Thomas og spurte ham: 'Hvordan gjør du det?'
Thomas svarte: 'Hver morgen våkner jeg og sier til meg selv, du har to valg i dag. Du kan velge å være i godt humør eller du kan velge å være i dårlig humør. Jeg velger å være i godt humør.
Hver gang det skjer noe ille, kan jeg velge å være et offer eller ta lærdom fra det. Jeg velger å ta lærdom fra det.
Hver gang noen kommer og klager til meg, kan jeg velge å akseptere klagene deres, eller jeg kan velge å peke på de positive sidene i livet. Jeg velger de positive sidene i livet.
'Sikkert, men det er ikke fullt så enkelt,' protesterte jeg.
'Det er det,' sa Thomas, 'Livet handler om valg. Når du kutter vekk all dritten, så er enhver situasjon et valg. Du velger hvordan du skal reagere på situasjonene.
Du velger hvordan folk skal påvirke ditt humør. Det er du som velger om du vil være i godt eller dårlig humør. Til syvende og sist så er det ditt valg hvordan du lever ditt liv.
Jeg tenkte over hva Thomas hadde sagt. Like etterpå forlot jeg firmaet for å begynne for meg selv. Vi mistet kontakten, men jeg tenkte ofte på ham når jeg tok et valg i forhold til livet, istedenfor bare å reagere på det.
Mange år senere, hørte jeg at Thomas var innblandet i en alvorlig ulykke, med et fall på 20 meter fra en radiomast. Etter 18 timers operasjon og uker på intensiven, ble Thomas utskrevet fra sykehuset med skinner langs ryggen.
Jeg traff ham omtrent seks uker etter ulykken. Da jeg spurte ham hvordan han hadde det, svarte han:
'Hvis jeg hadde det bedre, måtte jeg være tvillinger. Vil du se arrene?'
Jeg avslo tilbudet om å se sårene, men spurte ham om hva som foregikk i hodet på ham under ulykken.
'Det første jeg tenkte på, var velferden til min ennå ufødte datter,'svarte Thomas. 'Så mens jeg lå på bakken husket jeg at jeg hadde to valg. Jeg kunne velge å leve eller jeg kunne velge å dø. Jeg valgte å leve.'
'Var du ikke redd? Mistet du bevisstheten?' spurte jeg.
Thomas fortsatte; 'Ambulansepersonellet var fantastisk. De sa hele tiden at alt kom til å gå bra. Men da de rullet meg inn på akuttmottaket og jeg så uttrykkene til legene og sykepleierne, ble jeg vettskremt. I øynene deres sto det skrevet: 'Han er dødsens'. Jeg visste at jeg måtte gjøre noe.'
'Hva gjorde du da?' spurte jeg.
'Vel, det var en stor brautende sykepleier der som skrek spørsmål til meg',sa Thomas. 'Hun spurte om jeg var allergisk for noe. 'Ja,' svarte jeg. Legene og pleierne stanset opp mens de ventet på svaret mitt. Jeg trakk pusten og ropte: 'Tyngdekraften'. Gjennom latteren deres sa jeg til dem: 'Jeg velger å leve. Operer meg som om jeg er levende, ikke død. Thomas overlevde takket være legenes dyktighet, men også på grunn av sin fantastiske holdning..
Jeg lærte fra ham at hver dag kan vi velge å leve helt. Holdning er, tross alt, ALT.


Bekymre deg derfor ikke for morgendagen, for morgendagen vil bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage. Egentlig er dagen i dag den morgendagen du bekymret deg for i går.

9 kommentarer:

 1. Hm, ja, det var godt sagt. Helt utrolig om noen greier å ha ei positiv holdning uansett hva som måtte skje.

  SvarSlett
 2. Jeg har fått den samme historien på mail jeg også - engang for lenge siden. Og jeg bestemte meg der og da for å leve etter et positivt hode. Det er vanskelig innimellom - livet forlanger så mye av oss innimellom. Men i hverdagslivet er det faktisk enkelt. Det handler om å ikke gjøre de små og utbetydelige episodene til noe stort og uoverkommelig.

  Jeg synes jeg er ganske flink til å få til å leve etter dette. Og man føler lykke og takknemlighet hver dag!

  Takk Sigrid.

  Klem fra Marit

  SvarSlett
 3. Fantastisk...og jeg trengte akkurat den historien idag...Takk som deler.

  SvarSlett
 4. :) Fin historie, Sigrid!!:)
  Takk!

  Ha ei fin veke, gode bloggevenn!!

  Klem

  SvarSlett
 5. ein god historie som seier mykje og gjev ettertanker.
  Ha ein fin dag.

  SvarSlett
 6. Denne trengte jeg nå ;) takk Sigrid.

  Fortsatt fin uke der nede;)

  SvarSlett
 7. Livet er for kort til å ødelegge det med å være i dårlig humør. Dette var en god regel å holde seg til. Bestemme seg for å se det positive! Men det er ikke alltid like lett! Særlig ikke som nå, når jeg nettopp har pratet med en som har fått sin dødsdom. Likevel var det en fortelling til ettertanke! Fra Margit.

  SvarSlett
 8. Kjempeflott historie det der. Har fått den ein gang for lenge siden eg og, men tåler veldig godt å bli minna på den igjen :-)
  Ha ein flotte kveld.
  Klems

  SvarSlett
 9. Veldig godt skrevet og VIKTIGE tanker å ta med seg i livet. Viktig å være bevisste på hvordan vi lever livet, hver dag! Takk for en fint innlegg :)

  SvarSlett

Koseleg med ein kommentar ;-)
(måtte diverre stenge for anonyme då det kom så masse spam)